Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο του Crohn

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο του Crohn

Januar 7, 2019 0 Von admin
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο του Crohn

Μιχαήλ Πετρόφ/Shutterstock.com

Περίπου 700.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, άνδρες και γυναίκες, επηρεάζονται από τη νόσο του Crohn. Είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (δεν πρέπει να συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) που μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό άλγος, γαστρεντερική δυσφορία, υποσιτισμό και απώλεια βάρους. Ενώ η θεραπεία μπορεί να διαχειριστεί τη νόσο του Crohn, δεν υπάρχει θεραπεία. είναι ένα χρόνια ασθένεια.

Η νόσος του Crohn, που εύστοχα πήρε το όνομά της από τον γιατρό που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1932, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, αλλά συνήθως επηρεάζει το τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου και το κόλον. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα το Crohn να επηρεάσει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, εμφανίζεται συνήθως σε μπαλώματα. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι προκαλεί τη νόσο του Crohn, αλλά είναι πιθανώς ένας συνδυασμός γενετικής, περιβάλλοντος και ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου. Δεν προκαλείται από δίαιτα ή συγκεκριμένες τροφές, αν και η δίαιτα μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;

Αν και τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν νόσο του Crohn ανά πάσα στιγμή, συνήθως ξεκινά από την ηλικία των 15 έως 35 ετών. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα και υποψιάζεστε ότι μπορεί να εμφανίζετε νόσο του Crohn, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι παρόμοια με εκείνα άλλων φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου και είναι σημαντικό να αξιολογηθείτε από γιατρό που μπορεί να σας προτείνει τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.

Η νόσος του Crohn δεν είναι πάντα ενεργή. μπορεί να περάσει σε ύφεση και να μην προκαλέσει συμπτώματα για χρονικά διαστήματα. Όταν είναι ενεργό, όμως, δείχνει ότι μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα έχουν φλεγμονή. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακές κράμπες
 • Κοιλιακό άλγος
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Κούραση
 • Πυρετός
 • Ελλειψη ορεξης
 • Επείγουσες κινήσεις του εντέρου
 • Απώλεια βάρους

Μπορεί η νόσος του Crohn να προκαλέσει επιπλοκές;

Εάν η νόσος του Crohn είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει αποστήματα, συρίγγια, ρωγμές, στένωση των εντέρων, στοματικά έλκη και ανεπάρκεια βιταμινών. Ιδιαίτερα τα αποστήματα (θύλακες πύου και υγρού) και τα συρίγγια (ένα άνοιγμα στο εντερικό τοίχωμα που επιτρέπει τη διαρροή υγρού σε άλλο μέρος του εντέρου ή σε άλλο όργανο ή μέσω του δέρματος) απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, τα άτομα μπορεί να αισθάνονται εξαντλημένα και άρρωστα, καθιστώντας δύσκολο να ολοκληρώσουν τις κανονικές, καθημερινές δραστηριότητες. Όταν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή αλλάξουν με οποιονδήποτε τρόπο, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό. Η αλλαγή φαρμάκων ή σχεδίων θεραπείας μπορεί να φέρει ανακούφιση.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Crohn;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η νόσος του Crohn δεν είναι ιάσιμη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της νόσου και των συμπτωμάτων της. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αντιβιοτικά, αμινοσαλικυλικά, κορτικοστεροειδή, ανοσοτροποποιητές και βιολογικές θεραπείες.

 • Τα αντιβιοτικά είναι γενικά η πρώτη γραμμή άμυνας όταν πρόκειται για τη νόσο του Crohn. Παρόλο που δεν είναι τεχνικά λοίμωξη, τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εντερικών βακτηρίων που πυροδοτούν μια ανοσολογική απόκριση.
 • Τα αμινοσαλικυλικά είναι ένας τύπος φαρμάκου που μειώνει τη φλεγμονή στα έντερα.
 • Τα κορτικοστεροειδή είναι παρόμοια με τα αμινοσαλικυλικά στο ότι μειώνουν τη φλεγμονή, αλλά καταστέλλουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την απόκριση του σώματος στα βακτήρια αρχικά.
 • Οι τροποποιητές του ανοσοποιητικού καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την ανταπόκριση του οργανισμού στα βακτήρια και επομένως μειώνοντας τη φλεγμονή.
 • Οι βιολογικές θεραπείες δεν είναι το ίδιο με τα φάρμακα, καθώς δημιουργούνται από βιολογικούς παράγοντες (ζωντανά πράγματα ή μέρη ζωντανών όντων). Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να στοχεύει στην πρόληψη της φλεγμονής.

Σε σενάρια χειρότερης περίπτωσης, όπως όταν ένα τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα (όπως το έντερο ή το κόλον) πρέπει να επισκευαστεί ή να αφαιρεθεί, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση δεν θα αποτρέψει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του Crohn, αλλά μπορεί να θέσει έναν ασθενή σε ύφεση για αρκετά χρόνια.

Μπορώ να πάω στο κολέγιο με νόσο του Crohn;

Απολύτως. Δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να παρακολουθείτε κανονικά το κολέγιο, ειδικά εάν είστε σε ύφεση, αλλά θα πρέπει να λάβετε μερικές προφυλάξεις όταν επιλέγετε ένα ίδρυμα.

Αρχικά, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας γιατρός (ή ειδικός στη νόσο του Crohn) στην πόλη του κολεγίου σας που παίρνει την ασφάλιση υγείας σας και θα θελήσετε να καθιερωθείτε ως ασθενής από νωρίς, σε περίπτωση που ξεκινήσει η τρέχουσα μέθοδος θεραπείας σας να αποτύχει. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι έχετε μεταφορά. Τα περισσότερα κολέγια —ακόμα και εκείνα που συνήθως δεν επιτρέπουν στους φοιτητές να έχουν αυτοκίνητα— θα σας επιτρέψουν να φέρετε ένα αυτοκίνητο στην πανεπιστημιούπολη εάν έχετε έναν επιτακτικό λόγο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείτε με το προσωπικό του γραφείου οικιακής ζωής ή του φοιτητικού κέντρου αναπηρίας για πάρτε άδεια.

Είτε χρειάζεστε είτε όχι άδεια για να φέρετε ένα αυτοκίνητο στην πανεπιστημιούπολη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο κοσμήτορας, το κέντρο αναπηρίας φοιτητών και το γραφείο οικιακής ζωής γνωρίζουν την κατάστασή σας. Το να έχετε στο αρχείο της ασθένειάς σας θα σας βοηθήσει αν χρειαστεί να χάσετε το μάθημα λόγω έξαρσης ή χρειαστεί να πάρετε άδεια για παραμονή στο νοσοκομείο. Επιπλέον, εάν θέλετε να είστε εκτός προγράμματος γευμάτων, χρειάζεστε ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης ή έχετε άλλα ειδικά αιτήματα, θα πρέπει να αποκαλύψετε την ασθένειά σας. Με την κατάλληλη τεκμηρίωση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να έχετε πολλά (αν υπάρχουν) προβλήματα.